Fietsvakanties

Fietsen met kinderen
Fietsen met kleine kinderen is elk jaar anders. De eerste jaren is het vooral zwaarder fietsen met een kar met kind en extra bagage. Maar die bagage gaat langzaam ook een mening hebben over de vakantie en hopelijk zelf meer doen. Over het algemeen ga je met een kind minder hard, dat komt  deels doordat je langzamer fietst door de zwaardere bagage, maar vooral door het feit dat je minder lange dagen maakt. Bij ons is de verdeling meestal een halve dag fietsen en een halve dag spelen. Je moet dus op kortere afstanden een overnachtingsplek vinden en te steile routes zijn te zwaar door de hoeveelheid bagage. Een routeboekje is daarom handig: je weet wat er gaat komen, waar je kunt slapen en je bent geen tijd kwijt met het zoeken naar de weg. Handig als er vanuit de kar wordt gevraagd: hoe ver is het nog, Mam?

Zo lang kinderen in een kar of op de aanhangfiets zitten kun je in principe overal fietsen. Eigenlijk is overal wel wat leuks te beleven voor kinderen: een kasteel, een speeltuin, een beekje, een veerpont… Alleen eentonige routes waarbij het landschap drie dagen niet verandert zijn af te raden. Als ze wat ouder worden en zelf gaan fietsen ben je meer gebonden aan routes die veilig, makkelijk en toch spannend zijn.

Grootste uitdaging van het fietsen met kinderen is meestal de logistiek die vooraf gaat aan het fietsen zelf. Hoe krijg je de hele familie met fietsgerei en al op de plaats van bestemming? Niet in alle treinen mag je fietskarren meenemen. Reizen per Citynightline of veerboot is wat dat betreft het handigst. En helaas is een auto toch ook vaak een uitkomst.
Fosse hebben we al van jongs af aan meegenomen op de fiets. Eerst in de fietskar en later op de Hase Trets. Als we hem vertellen dat we op vakantie gaan, vraagt hij: waar gaan we heen fietsen? Zo stonden we met z’n drieën al op de Mont Ventoux en fietsten we door het noorden van Noorwegen.

Ons materiaal
Snel Expedition
Claar en Joanne hebben allebei een Snel Expedition. Een op maat gebouwde fiets met 26 inch wielen en een stalen frame. www.sneltweewielers.nl
De fiets van Joanne
Charriot Cougar
Fosse reed de eerste jaren (tot hij vier jaar was) mee in de Charriot Cougar (www.charriotcarriers.com). Deze fietskar kun je heel gemakkelijk inklappen, zodat je hem kwijt kunt in de berging, een (grote) auto en de trein. De fietskar is snel om te bouwen tot kinderwagen. Je kunt weinig extra bagage kwijt in dit model, in het achtervak passen alleen luiers en wat boodschappen. Nadeel van de kar is dat hij niet goed tegen langdurige regen kan. Tijdens tochten door Noord-Noorwegen zat Fosse af en toe in een zwembad.
De Cougar in Noorwegen

Hase Trets
Toen de fietskar te klein werd zijn we overgestapt op een Hase Trets (hasebikes.com). Dit is een aanhangfiets met twee wielen. De fiets is zeer stabiel. Tussen de twee wielen zit een stoeltje met een harnasje. Voordeel van deze aanhangfiets is dat Fosse in slaap kan vallen en niet van de fiets kan vallen. Vooral voor lange tochten is dit een voordeel. Nadeel van de fiets is dat hij erg groot is. Je kunt hem niet inklappen. En je hebt veel bekijks...
De Hase Trets op Kreta


Fietsreizen
We hebben in de loop der jaren heel wat fietstochten gemaakt. Eerst met z'n tweeen en daarna met Fosse in de fietskar.

Van Avignon naar Bilbao (1999)
Van Amsterdam naar Luzern (2000)
Door de Apennijnen, van Bologna naar Assisi (2001)
Vier maanden fietsen langs de Middellandse zee (2001)
Fietsen over de Innradweg van Pontresina naar Innsbruck (2013)